Hello!
Sper că acest articol te găsește dornică de a învăța mai multe lucruri legate de skincare (ca fiecare dintre noi). Subiectul acestui articol…relațiile. Dar nu genul de relatii la care te gândești, ci relațiile dintre ingredientele active, care sunt și ele reușite și mai puțin reușite.
Care sunt aceste ingrediente?
Sunt ingredientele active pe care le introducem în rutina de skincare și care pot avea numeroase beneficii dacă sunt folosite corect. Printre acestea se numără: vitamina C, retinoizii (vitamina A), niacinamida (vitamina B3) și acizii chimici exfolianți.
Shall we start?
Vitamina C sau acidul ascorbic este un antioxidant care protejează pielea împotriva efectelor dăunătoare ale expunerii solare, reduce hiperpigmentările și stimulează producția de colagen și de elastină. Ceea ce ne face puțin sad este instabilitatea ei, este foarte sensibilă la aer și lumină și poate să oxideze foarte repede și astfel să-și piardă din potență.
Relationship status : awesome
Cu cine se înțelege de minune vitamina C – cu crema de protecție solară (mind blown). Împreună cu aceasta formează o barieră la nivel cutanat, protejând tenul de razele ultraviolete și neutralizând radicalii liberi.
O altă combinație de vis, care a fost intens studiată și a avut rezultate bune în stabilizarea formulei este cea formată din vitamina C, vitamina E și acidul ferulic (a bond made in heaven). Acest trio crește eficacitatea vitaminei C și diminuează efectul iritativ al acesteia.
Relatii controversate
Au fost și încă mai sunt dezbateri legate de combinarea vitaminei C cu vitamina B3 (niacinamida), din cauza instabilității vitaminei C și ph-ului diferit la care acționează cele două ingrediente.
În trecut, un studiu a arătat că în urma combinării vitaminei C si niacinamidei se poate face conversia catre niacină (în anumite condiții de temperatură), care putea avea ca efect advers apariția eritemului (flushing). Din fericire, nu poate avea acest efect in rutina de ingrijire de zi cu zi.
Totuși, dacă vrei să beneficiezi de eficiența celor două ingrediente, cel mai bine le folosesti în momente diferite ale zilei (vitamina C dimineața și niacinamida seara) sau în zile diferite
Relație la distanță
Vitamina C și vitamina A (retinoizii), cel mai bine este să aibă o relație la distanță. Retinoizii acționează la un ph de 5,5 în timp ce vitamina C este eficientă la un ph mult mai scazut. Ambele ingrediente sunt potente și au un risc crescut de iritație așa că îți sugerez să folosești vitamina C dimineața și retinoidul seara (relație la distanță).
De asemenea, deși ambele acționează la un ph scazut, este bine să eviți combinația dintre vitamina C și acizii chimici exfolianți, ambele având potențial crescut iritativ și folosite împreună pot sensibiliza tenul.
Vitamina A (retinoizii), gold-standardul în materie de antiaging, ajută la reînnoirea celulară, reduce liniile fine și ridurile, reduce pigmentările produse de expunerea la soare și uniformizează tenul.
True love
Vitamina A și vitamina B3 (niacinamida), asta este o relație de true love (gen notebook) unde cele două ingrediente se completează perfect. Niacinamida ajută la creșterea tolerabilității retinoidului datorită propietaților antiinflamatoare și de refacere a barierei cutanate.
No connection
Vitamina A și acizii chimici exfolianți, mai bine să nu se întâlnească la un blind date. Combinația dintre aceste două ingrediente crește potențialul de iritație, ambele având efect exfoliant. Daca ai reușit să obții o tolerabilitate semnficativă pentru ambele ingrediente (în acest caz, felicitări), este indicat să le folosești în seri alternante.
Acestea sunt relațiile dintre cele mai importante ingrediente active. Putem să găsim similarități cu cele din viața reală, unde ca și aici avem relații mai bune, altele mai puțin bune și câteva dezastruoase.
Tu în ce relație ești cu aceste ingrediente?
Love your skiN!