Abonează-te

Pielea aka cel mai mare organ pe care îl avem este afectat de unul dintre cei mai puternici agresori din timpurile noastre și anume stresul.  Subspecializarea care se ocupă cu studiul legăturii dintre minte și afecțiunile cutanate este psihodermatologia, care începe sa devină din ce în ce mai cunoscută.

Pielea și sistemul nervos se dezvolta în aceeași etapă în perioada embrionară și sunt legate prin structurile nervoase de la nivel cutanat. De aceea, stresul este cel care agravează o mare parte dintre afecțiunile cutanate cronice precum psoriazisul, acneea, dermatita atopică, dermatita seboreică, rozaceea, vitiligo și o serie de alte afecțiuni autoimune.

Legătura dintre minte și piele este una deja stabilită prin axa hipotalamo-hipofizară suprarenală. Aceasta este activată de către factorii stresanți având ca efect eliberarea de hormoni care declanșează sau agravează afecțiunile cutanate. Stresul afectează sistemul imunitar și astfel afectează bariera cutanată care duce la uscăciune, roșeață, prurit și creșterea riscului de infecții.

Situațiile stresante și starea de anxietate duce la creșterea concentrațiilor de cortizol declanșând multe efecte metabolice și crește inflamația la nivelul corpului care poate să afecteze mai multe organe. Inflamația crescută agravează o serie de afecțiuni precum eczemele, poate să determine edem, eritem, prurit precum și afectarea părului prin efluviu telogen sau afectarea unghiilor.

Această specializare aduce împreună dermatologia cu psihologia și studiază efectele pe care le are stresul asupra pielii. Psihodermatologia vine în ajuorul persoanelor care suferă de afecțiuni cutanate cronice precum psoriazis, rozacee sau eczeme. De asemenea, în această categorie intră și problemele cutanate auto-induse care au rădăcină psihiatrică cum este tricotilomania, excorierea cutanată sau roaderea unghiilor care se încadrează în tulburarea obsesiv-compulsivă. 

Psihodermatologia oferă pacienților o abordare generală pentru a trata afecțiunea cutanată de care suferă. Pe lângă tratamentul topic si oral prescris pentru simptomele clinice de care suferă pacientul, se oferă suport și se iau în calcul și efectele psihologice cu care aceștia se confruntă. Se evaluează cât de mult afectează problema cutanată calitatea vieții, activitațile de zi cu zi, apetitul, viața profesională, starea psihică precum și relațiile cu ceilalți.

Această abordare holistică este benefică pentru persoanele a căror afecțiuni sunt exacerbate de stres, în care stima de sine este scăzută și care de cele mai multe ori prezintă simptome care le afectează viața cotidiană și calitatea somnului. De aceea, abordarea psihologică, metodele de relaxare precum și medicația ajută la ameliorarea simptomelor și la scăderea nivelului de stres și de anxietate.

Psihodermatologia ajută la tratarea simptomelor care devin aproape insuportabile pentru pacienți, ce ajung să le afecteze atât viața profesională cât și relațiile interumane. Pruritul este unul dintre cele mai resimțite simptome de către pacienți. Evaluarea psihologică este esențială pentru a putea cataloga nivelul de stres, istoricul pacientului, tratamentele urmate și modul în care el le percepe.

Important este ca în aceste momente să se caute ajutor de specialitate și să existe o comunicare eficientă. Este esențial să se identifice gândurile negative, stima de sine scăzută, afectarea vieții sociale și toate lucrurile adiacente. Scopul este ca modul de percepție să fie mulat pe o atitudine care să ajute la ameliorarea nivelurilor de stres și la ameliorarea anxietății.

Love your skiN and keep calm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *