Este posibil să fi auzit de acest ingredient, în special când vorbim despre afecțiuni cutanate precum melasmă, hiperpigmentari postinflamatorii, fotoîmbătrânire sau leziuni pigmentare produse de expunerea cronică la soare.
Ce este acidul kojic?
Acidul kojic este un compus organic produs de anumite specii de fungi, în special de Aspergillus oryzae, care este denumită în limba japoneză – koji). Acesta acționează asupra petelor hiperpigmentare produse de efectele nocive ale razelor ultraviolete sau de afecțiuni inflamatorii precum acneea.
Propietățile și modul de acțiune
În comparație cu alți acizi precum acidul glicolic sau lactic, acesta nu determină exfoliere la nivel cutanat. Acidul kojic acționează prin inhibarea enzimei numita tirozinaza care ajută la formarea melaninei. Melanina dacă este produsă în exces duce la formarea hiperpigmentărilor. Efectul este de a ameliora aspectul zonelor afectate și de a preveni apariția de leziuni noi, oferind luminozitate și un aspect mai unform al tenului.
De asemenea, acidul kojic are și propietate antioxidantă, precum acidul ascorbic (vitamina C). Acesta neutralizează radicalii liberi care contribuie la îmbătrânirea cutanată, apariția pigmentărilor și aspectul tern al tenului.
Deține și propietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, putând să fie folosit de persoanele care suferă de acnee și de hiperpigmentări post inflamatorii.
Toleranța
Este un ingredient care poate sa producă iritații dacă este folosit în concentrații mai mari și este destul de instabil și sensibil la factorii externi. Acesta trebuie introdus ușor și la concentrații scăzute, putând să cauzeze deshidratare, iritație sau roșeață.
Acidul kojic se găsește în mai multe tipuri de produse, precum cele de spălare sau seruri și se combină bine cu alte ingrediente cu propietăți asemănătoare, cum este acidul ascorbic sau niacinamida. Este foarte important să fie asociat cu produse de hidratare și de refacere pentru a combate uscăciunea și riscul de iritație.
Evident, crema de protecție solară cu factor de protecție ridicat nu trebuie să lipsească din regimul de îngrijire, cu atât mai mult când se dorește ameliorarea hiperpigmentărilor.
Răbdarea este esențială. Rezultatele încep să se vadă după o perioadă mai lungă de utilizare regulată, care depinde și de intensitatea hiperpigmentărilor tratate. So, patience.
Love your skiN!