Abonează-te

Hello!

Dacă te afli în fața acestui articol înseamnă că ești interesată de exfolierea chimică și pentru asta ai toată aprecierea mea (you go girl). Exfolierea chimică îmbunatațește textura și aspectul pielii ajutând la exfolierea celulelor din stratul superficial aka o piele luminoasă și glowy.

Agenții implicați în acest tip de exfoliere sunt acizii chimici și unul dintre cei mai importanți acizi chimici este acidul glicolic.

Acidul glicolic face parte din categoria acizilor alfa-hidroxi (AHA) și este derivat din trestie de zahăr,mere și citrice. Acesta se poate lăuda cu cea mai mică greutate moleculară din rândul colegilor săi de breaslă, ceea ce asigură cea mai bună penetrare la nivel cutanat.

Care sunt propietățile acestui acid și de ce poți să te îndrăgostești iremediabil de el?

Principalul rol este cel exfoliant, îndepărtând celulele moarte de la nivelul straului cornos (stratul extern al epidermului) și ajută la regenerarea cutanată. O dată cu înaintarea în vârstă (ugh…) acest proces de regenerare încetinește și aici intervine acidul glicolic care dă o mână de ajutor în acest proces, că e de gașcă .

De asemenea poate să crească sinteza de colagen grație deținerii unei molecule de dimensiuni mici care poate să pătrundă mai profund în piele.

Are efect antipigmentar, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea petelor pigmentare cauzate de expunerea la soare, melasmei sau a pigmentărilor postacneice.

Printre alte efecte se numară și: uniformizarea tenului, creșterea luminozității, tratarea keratozei foliculare și creșterea absorbției celorlalte produse de îngrijire din rutină.

Care sunt  factorii care influențează eficiența și ce reguli trebuie să respecți atunci când începi să utilizezi un produs cu acid glicolic?

Concentrația

Întotdeauna când începi utilizarea unui exfoliant chimic trebuie să pornești de la cea mai mica concentrație și să crești treptat numărul de aplicări. Înainte de utilizare este indicat un patch test, care constă în aplicarea unei cantitați mici de produs pe o zonă cutanată restrânsă (în spatele urechii sau pe antebraț) pentru a vedea dacă în 48 de ore apar reacții.

Ph

Potențialul de hidrogen aka ph trebuie să fie între 3-4 pentru a-și face efectul eficient. Daca ph-ul este prea acid (prea scazut) atunci o să fie prea puternic și prea agresiv cu pielea iar dacă ph-ul este prea alcalin (peste 5) produsul o să-și piardă din eficiență.

Don’t forget

Produsele care conțin ingrediente fotosensibilizante trebuie incluse în rutina de îngrijire de seară iar ca mod de aplicare se evită zonele sensibile ale feței unde pielea este mai subțire (aka conturul ochilor și conturul buzelor).

Daca ai pielea sensibilă, rozacee sau dacă te afli în tratament cu retinoizi sau alte produse care sensibilizează sau au potențial iritant, stai departe de acidul glicolic. Cei cu pielea sensibilă pot să opteze pentru poli-hidroxiacizi, un tip de acizi mai blanzi cu pielea care prezintă un potențial iritant mai scăzut.

În cazul în care nu faci parte din aceste categorii poți să încerci să vezi ce poate să faca acidul glicolic pentru tine, respectând pașii necesari pentru a evita reacțiile adverse – aka eritem și descuamare (mai bine safe decât sorry).

De reținut

Ce trebuie să folosești (în fiecare zi) mai ales dacă ai introdus acizii chimici exfolianți în rutina de îngrijire? Sper că ai ghicit… crema de protecție solară cu factor de protecție crescut (50+). Din cauza efectului fotosensibilizant al ingredientelor exfoliante, pielea devine mult mai expusă la radiațiile ultraviolete și la efectele nocive ale acestora.

Exfoliere, regenerare, anti-aging, acidul glicolic este un superstar care la propriu poate să-ți dezvăluie o altă față pe care nu o cunoșteai înainte. Este asul tău din mânecă în drumul către o piele luminoasă și sănătoasă. Glow for it!

Tu ai încercat până acum acidul glicolic?

Love your skiN!

[1]The Journal of Dermatology, , Volume 25 (2) – Feb 1, 1998, The Effect of Glycolic Acid on Cultured Human Skin Fibroblasts: Cell Proliferative Effect and Increased Collagen Synthesis

[2]Journal Der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, , Volume 10 (7) – Jul 1, 2012, Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids

Referințe

Referințe
1 The Journal of Dermatology, , Volume 25 (2) – Feb 1, 1998, The Effect of Glycolic Acid on Cultured Human Skin Fibroblasts: Cell Proliferative Effect and Increased Collagen Synthesis
2 Journal Der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, , Volume 10 (7) – Jul 1, 2012, Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *